REIKI

ŠTA JE TO REIKI?

Reiki je tibetansko-budistički metod lečenja koji je dugo bio zaboravljen pre nego što ga je japanski budista dr Mikao Usui ponovo otkrio krajem 19. veka. Reiki je energetska tehnika lečenja polaganjem ruku (sa ili bez direktnog dodira). Praksa je zasnovana na činjenici da kroz sva živa bića teče životna energija, čiji tok prestaje sa prestankom života.

Reiki praktičar polaže ruke direktno iznad ili na određena mesta na telu i propušta energiju u taj deo tela. Ono što je specifično i divno u vezi sa ovom praksom je to što je reiki praktičar energetski kanal koji se otvara i pušta životnu energiju da protiče kroz njega i usmerava je na klijenta. U isto vreme energetski se pune i klijent i praktičar, tako da ne postoji gubitak energije. Reiki ima lekovit efekat na svim nivoima – fizičkom, mentalnom i emocionalnom.

KAKO FUNKCIONIŠE REIKI?

Veoma jednostavno. Mi smo svi energetski kanali, ali tokom života uspevamo da ih zapušimo i uprljamo nezdravom ishranom, stresnim životom, negativnim mislima i sl. Kada se postane reiki praktičar naši glavni energetski kanali se pročiste, i tada smo osposobljeni da pomognemo sebi i drugima u zaceljivanju određenih zdravstvenih stanja.

Kada nekoga tretiramo reikijem, mi ka klijentu usmeravamo univerzalnu, životnu energiju i taj proces ga opušta i dopušta njegovom telu da se odmori od svakodnevnog stresnog života. Kada je telo u stanju duboke relaksacije, u njemu se lakše pokreću procesi samoisceljivanja i telo brže i lakše zaceljuje nezdrave procese nastale usled stresa, povrede ili bolesti. Reiki pospešuje i ubrzava prirodni proces samoizlečenja u telu, jer kada je u stanju opuštenosti ono može da se fokusira na samoisceljivanje.

ZNAČENJE REČI REIKI

Reč reiki vodi poreklo od dve japanske reči (simbola) – REI i KI. Rei znači univerzalna, ali može da se tumači i kao božanska, jedinstvena, univerzalna, duhovna svest ili mudrost. Ki znači energija. Dakle, reiki je simbol univerzalne, životne energije.

Reiki nije deo nijedne religijske dogme i nema nikakve veze sa bilo kakvom verskom praksom.

Reiki nije deo nijedne religijske dogme i nema nikakve veze sa bilo kakvom verskom
praksom.

DOBROBITI REIKIJA:

  • Opuštanje i smanjenje stresa
  • Bolje raspoloženje i uravnoteženiji mentalno-emocionalni status
  • Mirniji san i smanjenje problema sa nesanicom
  • Smanjivanje krvnog pritiska, ublažavanje bolova.

Reiki je praksa koja je komplementarna sa drugim praksama lečenja i/ili isceljenja. Veoma je važno da se istakne da se preporučuje uz konvencionalne terapije, a ne kao samostalan vid lečenja. Reiki može da pospeši efekat tradicionalnog medicinskog lečenja. Drugim rečima, reiki ne može da naškodi.

REIKI PRAKTIČARI

Reiki put se sastoji od četiri nivoa učenja. Reiki praktičari prvog stepena mogu da primenjuju reiki na sebi i/ili drugima polaganjem ruku direktno ili iznad određenih mesta na telu. Reiki praktičari drugog stepena unapređuju način prenosa životne energije i osposobljavaju se i za rad sa reikijem na daljinu. Na trećem stepenu reikija praktičari produbljuju svoju praksu pre svega na duhovnom nivou i postaju masteri reikija. Četvrti stepen je učiteljski nivo i namenjen je onima koji žele da nauče da iniciraju druge u sva tri stepena reikija, kao i da osposobe da postanu reiki učitelji.

ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE TOKOM REIKI TRETMANA?

Jedan reiki tretman traje obično oko 60-90 minuta, u zavisnosti od povoda, odnosno problema koji se tretira. Klijent i reiki praktičar obično obave uvodni intervju pre prvog tretmana i dogovore se o daljem postupku. Nezavisno od toga da li se reiki prima uživo ili na daljinu, klijent obično doživi osećaj opuštenosti. Što je telo opuštenije to su i druge senzacije intenzivnije (osećaj topline u telu, trnjenje, peckanje, žmarci, protok energije itd).